Gyógyszerész technikus


 

Pillanatnyilag ez an legépszerűbb szakirány az iskolában. A jól felszerelt iskolalaboratórium lehetővé teszi a legkülönfélébb szakgyakorlati elemek elsajátítását, a külön erre a szakra kiépített tanterem pedig az elméleti képzést. Orvostudományunk és gyógyítási szemléletünk többnyire gyógyszer centrikus. Egyre több a gyógyszer (és gyógyszertár is), így egyre nagyobb szükség van olyan szakemberekre, akik felvilágosító-tájékoztató munkát is tudnak végezni a gyógyszertárakban, nem csupán gyógyszerkiadást. Ez teszi szükségessé, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a gyógyszerhez és egészséghez is értő szakemberképzésre, akik a gyógyszertárakban minőségi munkát és egészségnevelést is tudnak végezni. Évről évre túljelentkezés van ezen a szakon és a környék legjobb diákjai iratkoznak ide.

Az általános és az „orvosi szaktantárgyak” mellett a legfontosabb szaktantárgyak a következők: gyógyszer-technológia, gyógyszerkémia, gyógyszertan, farmakognózia stb. A gyakorlatim okjttaást iskolánkban illetve a környező gyógyszertárakban szervezzük meg. Tanulóink évente meglátogatnak egy gyógyszergyárat.

 

Munkakör

Különféle gyógyszer-technológiai eljárásokat alkalmaz gyógyszergyártáshoz szükséges nyersanyag előkészítésénél, a gyógyszergyártásnál, a minőségellenőrzésnél és a gyógyszerek kiadásánál.

A gyógyszertárakban, drogériákban, kozmetikai boltokban a eladóként dolgozik illetve krémeket, teákat stb. készít. Gyógyszergyárakban előkészíti a termelést, ellenőrzi a technológiai fázisokat, kezeli a berendezéseket, ellenőrzi a kész termékeket.

 

Pontszám

Tanév Minimum Maximum

2004/2005

80,14 100
2005/2006 86,16 100
2006/2007 - -
2007/2008  76,34 94,9